Laguna Lakástextil és Függöny Nagykereskedés

 

A sötétítő függöny és a dekor függöny között funkciójukból adódik a különbség – mert bár mindkét függöny feladata a dekorálás, az átlátszó függöny keretezése – de a sötétítő függöny ennél nagyobb szerept tölt be a lákásban. Ezért mielőtt választunk, el kell döntenünk, hogy milyen céllal vesszük az anyagot. Mindenképpen fontos, hogy a kelme dekoráljon és anyagával, színeivel, mintájával kiegészítse, összangot teremtsen fényáteresztő függönyünkkel és az egyéb lakástextíliákkal. A dekorfüggönyök összehúzva napnyugta után is határt szabnak a külső szemlélődő számára. Ha azonban valóban sötétíteni is szeretnénk függönyeinkkel, akkor sűrűbb szövésű anyagot kell választanunk. A sötétítő függönyök is sokfélék, változatosak, és dekoratívak.

 

A sötétítő- és dekorfüggönyök típusai:

 

BLACKOUT: lehetővé teszi a fény teljes kizárását a szerkezetében fellelhető fekete terjedelmesített fonalaknak köszönhetően.
Mindkét oldala lehet egyszínű, de különböző minták is nyomhatók mindkét oldalára. Nehéz, súlyos, vastag anyag, ugyanakkor lágy, és nagyon jó esésű textil. Ha célunk a teljes lesötétítés, a fény maximális kizárása, akkor ezt a függönyt válasszuk. Vastag, sűrű anyagának köszönhetően a fényelnyelés mellett hőszigetelő funkciót is ellát bizonyos fokig.

 

DOUBLE: dupla szövéstechnika, melynek eredményeképpen a textil mindkét oldalán különböző minta jelenhet meg.
A kelme bizonyos részei lehetnek ténylegesen kétrétegűek. Saját magával is kombinálható, a textil küldönböző oldalait kombinálva, pl. elkötőt, drapériát, díszpárnát, terítőt, vagy egyéb kiegészítőket készíthetünk a szövet eltérő oldalaiból – így összehangban lesznek a kiegészítők, miközben változatos enteriőrt teremtenek.

 

SZATÉN: fényes fonalak laza keresztezése.
A közkedvelt szatén alapanyag súlyosabb változatait használjuk függönynek. Kellemes tapintású, nyomással, festéssel, szövött motívumokkal is kiválóan mintázható textil.

 

TAFT: elegáns, ünnepélyes hatást keltő dekorfüggöny.
Általában fonalában festett, ezért színjátszó hatást mutat, ahogy a fény megtörik a különböző színű fonalak felületén – akárcsak az organza függönyök esetén, ezért kedvelt kombináció e két kelme együttes alkalmazása. A taft függönyök mintázhatók janquard szövéstechnikával, de akár zsenília fonallal is.

 

ZSENÍLIA: a zsenília szövőfonal felülete bársonyos, puha tapintású, meleg hatású.
Vastag, jól sötétítő textilfüggöny, de még bútorszövetnek is kiváló anyag. Készülhet akrilból, viszkózból, vagy poliészterből. Remek kombináció, ha zsenília fonállal mintázott fényáteresztő függönyt választunk hozzá.